Αλκιβιάδης Κ. Βατόπουλος

Share:

Αλκιβιάδης Κ. Βατόπουλος

Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1972 ώς το 1978. Ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία στα Μικροβιολογικό, Ανοσολογικό, Βιοχημικό και Αιματολογικό Εργαστήρια του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» από τον Αύγουστο 1981 έως τον Μάρτιο 1985, και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Μικροβιολογίας τον Ιούνιο του 1985. Εκπόνησε τη Διδακτορική διατριβή του με θέμα: «Ημερήσιες διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής ρυπάνσεως και της ολικής θνησιμότητας στην Αθήνα» στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παv/μίoυ Αθηνών. Αναγορεύθηκε Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής τoυ Παv/μίoυ Αθηνών με άριστα τo 1980. Με ετήσια υποτροφία τoυ Βρετανικού Συμβουλίου και παρακολούθησε με επιτυχία τo MSc Course in Medical Microbiology στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London από τoν Σεπτέμβριο 1985 ως τον Σεπτέμβριο 1986.
Από τον Οκτώβριο 1985 ως τον Σεπτέμβριο 1991 υπηρέτησε ως επιμελητής Β και Α στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ιπποκράτειου Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών.
Από τον Φεβρουάριο 1991 έως τον Οκτώβριο 2002 υπηρέτησε ως Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας τoυ Παv/μίoυ Αθηνών.
Από τον Ιούνιο 2003 έως τον Μάιο του 2019 υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Από τον Σεπτέμβριο 2009 έως τον Ιούλιο 2018 στο πλαίσιο Συμφωνίας Σύμπραξης της ΕΣΔΥ με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την Επιστημονική Υπευθυνότητα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (Βάρη Αττική).
Από 1/1/2015 έως τις 7/5/2019 διετέλεσε Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ.
Από 7/5/2019 μετά την συγχώνευση της ΕΣΔΥ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπηρετεί ως Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ.
Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί στη μελέτη της επιδημιολογίας των λοιμωδών νοσημάτων και ειδικότερα στη μελέτη της μοριακής βιολογίας και επιδημιολογίας των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Γενικός στόχος της ερευνητικής του προσπάθειας είναι η κατανόηση του τρόπου δημιουργίας και διασποράς των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών μέσα στο Νοσοκομείο, αλλά και στην κοινότητα, με σκοπό αφενός την συμβολή στην πολιτική χρήσης των αντιβιοτικών και στην καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αφετέρου την συμβολή στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος Δημόσιας Υγείας.
• Συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε 111 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.
• 5586 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία έως τις 25/9/2017 (εξαιρέθηκαν οι αυτοαναφορές) (SCOPUS).